2010. december 9., csütörtök

Értjük mi egymást egyáltalán?

A napokban, az egyik kereskedelmi televíziós csatorna új kvízjátékának nézése közben döbbentem rá, hogy igazából mi nem is értjük egymást. Beszélünk, azt hisszük, hogy a másik ugyan azt érti belőle, mint ami elhangzott, de számomra egyértelművé vált, hogy ez nagyon nem így van! Történt ugyanis, hogy két huszonéves, tanult fiatal -abból gondolom, hogy tanult, mert rendőrtiszti főiskolát végzett emberekről van szó- játszott az ominózus kvízjátékban. Az első kérdésnél mindjárt akkorát buktak, mint Rottenbiller! A kérdés az volt ugyan is, hogy melyik emberre mondjuk azt, hogy korhely? A válasz lehetőségek a következők voltak: korrupt, hazug, tolvaj, mulatós.
A játékosok a mulatóst azonnal kizárták és a korrupt, és a hazug verzióra tették a rendelkezésre álló pénz javát, és a maradék pár milliót pedig a tolvajra. Óriási meglepetésükre az összes pénzt elnyelte az asztal, amire a tétjeiket rakták. Elgondolkodtató, hogy egy főiskolát végzett ember ennyire nincs tisztában a szavak jelentésével. A szókincse siralmas ebből kifolyólag. Milyen szövegértéssel bír egy ilyen ember.
A műsorvezető arcára is a döbbenet ült ki leplezetlen formában. Meg is kérdezte a zavarukban ostobán vihorászó versenyzőket, hogy "korhely levest milyen ember szokott másnap reggel kívánni"? A játékosok hivatkozhatnak itt rövidzárlatra, elfogódottságra...de azért azt leszögezhetjük, hogy ennyire nem lehetnek zavarban, hogy nem ismernek fel egy egyszerű szó jelentését. Nem a fekete lyukak természetéről és annak problematikáiról vártak értekezést tőlük..
A politikusok ezért tudnak nagyon hasítani a választóik között. Ezért tudják olyan mértékben megvezetni, hogy csak, mint a birka mennek arra amerre csak akarják, mert nincsenek tisztában azzal, amit hallanak, mondanak nekik. Ezért találta ki az SZDSZ oktatásügyi minisztere Magyar Bálint, hogy ne keljen alsó tagozatban osztályozni, ne lehessen megbukni. Az előbb példaként említett főiskolásoktól még butább, tompább agyú emberek nőttek volna fel és totális zombivá válásuk után, már azt tették volna velük, amit csak akartak volna derék balliberális vezetőink.
Ilyen oktatás mellett, ennyire nem olvasottsággal rendelkező fiatal nemzedékre nem vár más, mint hamarosan a sötétség...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése