2010. augusztus 5., csütörtök

Utcai csendélet

A hőséget hidegfront követte és így a 38 fokos kánikulát egycsapásra, hideg, szeles, őszies idő váltotta fel. Van aki fittyet hányva a hirtelen támadt őszre, kánikulához öltözve, viszont emiatt igen csak fázósan igyekszik dolga után.

Előttem kapkodja lábát egy térdnadrágos, vékony ujjatlan pólós, mezítlábas szandálban didergő szinte kopasz, de a "kakastaréj vonalnál" hosszabbra hagyott és ezen sávban szőkített frizurás csákó. Vele szemben álmatagon andalog, egy halott sápadt lány. Koromfeketére festet haja tépett fazonban, egyébként vastagon, feketével kontúrozott szemére fésülve. Szája bordó vöröses rúzzsal festve és így ez, egy halálra vált vámpírra emlékeztető külsőt kölcsönöz neki. Nyaka köré egy elemi szálaira bomlott, mosogatórongyra emlékeztető, inkább háló szerű sál van trendi módon tekerve. Hosszú fekete pulóver és szintén fekete nadrág egy bitang durung bakancsban végződik a lábain. Kezén Mickey Maus kinézetű fehér cérnakesztyűt hord érthetetlen okból Az emós leány szemei tompa ürességgel merednek előre miközben elhalad mellettünk.
A sarkon egy hajdanvolt és viselője szerint, szebb időkre emlékeztető Lewis farmer öltönyös, hátközépig érő hajú, western csizmás, derekán hastáskás és az ötvenes éveiben járó örökifjú fordul be éppen és tért ölelő léptekkel tűnik el a szemközti kapualjban. Egy több számmal nagyobb nadrágot és rajta rengeteg láncot és egyéb kütyümütyüt viselő duci gyerek a mellette szó szerint szédelgő, cingár haverját tartja szóval, aki vaságyastól huszonnyolc kilós mindösszesen, de terepszínű amerikai katonai ruhában, USA Army feliratokkal ellátva szaporázza tétova lépteit rozoga lábain.

Az aluljáró lejárata mellett egy rongyaiban kartondobozból összehajtogatott papíron térdelő hajléktalan nyújtja műanyag poharát reménykedve némi aprópénzben az arra járók felé. Az aluljáróból pont ekkor ér a kéregető mellé egy almazöld vászonöltönyt és zsemleszínű felöltőt viselő rózsaszínűre kimosakodott úr, aki nagy kegyesen vet a hajléktalannak egy kétszázast. Büszkén az ég felé túró pisze orrával, diplomata táskáját lóbálva, a közelben parkoló terepjárója felé kacsázik. Slusszkulcsa nyomógombját már messziről nyomja, hogy az autó központi zárját egy hangos "putyputy-al" nyitja, így mindenki azonnal leveheti, hogy övé a grafit szürke, csillogó króm és sötétkék kombinációval dukkózott csodajármű....

Az újságárus pedig hangosan kínálja a friss hírekkel szolgáló napilapjait. Óriási szenzáció, megtalálták Vak Bottyán szemét, viccelődik rikkancsunk, majd folytatja, ki volt a titokzatos sorozatgyilkos? Intim fényképekkel Liptai Klaudia a címlapon! Kivonult a tárgyalásról az IMF, mit lép most Orbán? Az emberek pedig egykedvűen mennek tovább, és a cirkusz folytatódik....

1 megjegyzés: