2010. augusztus 31., kedd

A multat végképp eltörölni...

A napokban az egyik közösségi oldalon találkoztam egy bejegyzéssel, amely így hangzott: "Erő, lendület, optimizmus" majd a bejegyzés alatt egy velejéig kommunista időket idéző induló, a "zengjük a dalt üde mámoros ajakkal..." kezdetű izgalmi nótát a youtube ról tette fel a derék ember ezzel a megjegyzéssel megtámasztván: " ismét a boldog ifjúságom hangjai" Miért említem fel ezt a dolgot, amikor semmi különös nincs egy nosztalgiázó hangulatban lévő illetőnek, túláradó adakozó kedvével? Mert bennem gyűlöletes időszakot elevenít fel ez az "izgalmi induló".
Írtam is egy bejegyzést nosztalgiázó hangulatban lévő "barátunknak", hogy ez az erő. lendület, optimizmus, nekem Recsket, a kitelepítéseket, Rákosi Mátyást, az ÁVH-t, Andrássy u.60-at., '56-os megtorlásokat, Kádár Jánost:a hírhedt hanghordozásával "keeedvees eelvtaarsaak", azokat a felvonulási térre szervezett önkéntes alapon kötelező május 1-i felvonulásokat jelenti, és nem boldog és felhőtlen ifjúságot. Válaszolt is mindjárt, kissé gunyorosan és kioktató módon, hogy ő bizony nem tudta, hogy a zengjük a dalt Rákosi Mátyás szerezte volna, az különben is a nemzetközi munkásmozgalom egyik kiváló indulója. Ezenkívül meg Recskről csak az beszéljen, aki tudja, hogy mit jelent, meg az '56-os megtorlásokat se emlegessem, mert ő arról tudna mesélni...
Itt értettem meg, hogy az állítólagos rendszerváltás után hogyan tudott választásokon1994-ben, 2002-ben és 2006-ban is nyerni az MSZP! Sok, nagyon sok tisztességes baloldali, vagy szociáldemokrata érzelmű ember, a 45 utáni időszakot, az újjáépítés hevületében, sokszor a hibák és bűnök pontos ismeretében élték meg, de ennek ellenére a baloldaliság nagyszerűsége feszítette keblüket. Ezért 1956, sokuknak, nem rendszerváltozást, hanem a szocializmus reformálásának idejét jelentette. Ilyen embereknek lehet is nosztalgiája a korszakkal szemben. A legfőbb gond azzal van, hogy az MSZP árulásához, ámokfutásához nyújtottak segítséget 2002 és 2006 os parlament választások alkalmával az MSZP javára leadott voksukkal. Ezek az emberek mind kivétel nélkül, mindannyian az MSZP-t választották. Sokuk most már szégyenli is, de be nem vallja. Az '50-es évekről nosztalgiázik, újra építi az országot, énekli a zengjük a dalt, meg a mint a mókus fenn a fán címú "örökbecsű nótákat". Megnézi DVD-n, könnybe lábadt szemekkel a: "2 x 2 néha öt" című filmet és megsértődik, ha valaki számon kéri rajta, hogy mi a fenéért hitt Horn Gyulának, az 56-os pufajkásnak, miért hitt a D 209-es ügynök Medgyessy Péternek és legfőképpen miért szavazott bizalmat a világ legnagyobb ripacsának és betegesen hazug Gyurcsány Ferencnek!
Azért, mert olyan szép volt az ötvenes években a Duna parti csónakházban, az egyformán szegénységben, de hasznosnak hazudott ötéves tervekben megálmodott jövő megteremtésének hamis látszata, a "nagyszerű"Dunaújváros heroikus építésében együtt töltött és a későbbi táncdalfesztiválok, ki mit tud-ok korszakában leélt élet, és most ez lett belőle! Orbán Viktor meg mindent tönkre tett, és vége a szép meséknek, már csak a dal maradt nekik: zengjük a dalt üde mámoros ajakkal...erő, lendület, optimizmus.... Mi meg szívunk, mint a torkosborz!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése